Skip to main content

BAĞLAMA KURSU

Temel ve İleri Düzey Bağlama Eğitimi

Bağlama dersi örneği:


Kurs İçeriği:

-Uzun Sap ve Kısa Sap olmak üzere iki düzende  Bağlama Eğitimi.
-Temel ve İleri Düzey Nota Eğitimi
-Bona, Solfej
-Geleneksel Türk Halk Müziği Makamları
-Türk Halk Müziği Repertuar Çalışması


Bağlama Eğitimi hakkında soru-cevaplar

Soru:Uzun sap bağlama ile kısa sap bağlama arasında ne gibi farklar var?
Cevap:
İki enstrümanda bağlama ailesinin bireyleri.
Uzun sap bağlama, kısa sap bağlamadan 4 perde daha uzun (yaygın Ölçülere göre).
Yani ses aralığı biraz daha geniş.Kısa sap bağlama, çalıp söyleme geleneğine daha uygun. 
Çünkü rahatlıkla bağlamanın perdelerine bakılmadan çalınabilir. 
Zaten doğuş mantığı ve gereksinim nedeni biraz da bu. Tarihi çok eski değil. 1980"li yıllara dayanmakta. (Bağlama düzeni ile kısa sap bağlamayı birbiriyle karıştırmayın. Bağlama düzeni bir akort sistemidir. 
Uzun sap bağlamada da, kısa sap bağlamada da, curada da bu akortla türküler çalınabilir.)
Uzun sap bağlama, Özellikle yöresel tavırlar için daha idealdir. 
Tezene tavırlarını kullanabilmek, yöresel tatları alabilmek için tercih edilebilir.Sonuç olarak, iki enstrüman da farklı ses renklerini taşıyor. Kullanım amaçlarında ve icralarında farklılıklar var. 
Uzun sap bağlama daha iyidir, kısa sap bağlama daha iyidir gibi ifadeler kesinlikle yanlış söylemler. Böyle bir karşılaştırma yapmak mantıklı bir iş olmaz. iki enstrümanın da misyonları, tınıları, tatları birbirinden farklı. 
iyi bir bağlama icracısı, iki enstrümandan birisini tercih etse dahi,iki enstrümanı da çok iyi tanımalı ve türküleri tavrına uygun, temiz ve net bir şekilde duygusunu katarak çalabilmeli.

Soru: Bağlama çalımında mızrap Vuruşlarının Önemi Nedir?
Cevap:
Bağlama çalım tekniğinde mızrap vuruşları bağlama eğitiminin temelini oluşturduğu için çok önemli bir yer tutmaktadır. Nota eğitimi ile beraber bağlama çalımında doğru mızrap vuruşun önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Bağlama icrasında nota eğitiminden referans alınarak eser icra edilirken doğru yönlerde mızrap atılmalıdır. Bu sayede bağlama çalımı daha da kolaylaşmaktadır ve doğru teknik uygun uygulanmış olur.


Soru: Bağlama İçin İdeal Tekne Boyu Ne Olmalı?
Cevap:
Bugün kullandığımız bağlamaların boyutları,

1- DİVAN SAZI. Tekne Boyu: 50 cm.
Sap Boyu: 66,5 cm
Tel Boyu : 106 cm

2- BOZUK . : Tekne Boyu: 40 cm. (Boz-ok)
Sap Boyu: 53 cm
Tel Boyu : 85 cm

3- BAĞLAMA : . Tekne Boyu: 34 cm. BAĞLAMA (Kısa) . Tekne Boyu: 40 cm 
Sap Boyu: 45,3 cm Sap Boyu.40 cm
Tel Boyu : 72 cm Tel Boyu 72 cm

4-CURA . Tekne Boyu: 22cm.
Sap Boyu: 29,3 cm
Tel Boyu : 50 cm

Soru: Bağlamanın Telleri Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir. ?
Cevap:
İklim Koşulları ve Bağlama çalma sıklığı göz önünde tutulursa uygun tel değişim 2 veya 3 ayda bir olmalıdır.

Soru: Bağlama Çalmak İçin Tezene Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Cevap: 
Parmak egzersizleri çalışmaları için yumuşak tezene(mızrap) daha uygundur. Ancak Eser İcra etmek için sesin gür ve parlak çıkması için sert tezene tercih edilmelidir.

Soru: Bağlama Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Cevap:
Bağlama satın alırken karar verilmesi gereken ilk unsur kesinlikle bütçeniz olmalıdır, fakat bütçenizi ne kadar arttırırsanız alacağınız bağlama da o kadar kaliteli olacaktır, fiyat arttıkça bağlamadaki işçilik ve kullanılan malzemenin kalitesi de artacaktır.  Öncelikle bağlamanın hiç bir problemi olmamasına dikkat etmek gerekir,  görsel olarak çatlak veya çizik gibi bir problemi olmadığı dışardan bakıldığında anlaşılabilir fakat iyice incelemek gerekmektedir. Bağlamanın sapının düzlüğü kontrol edilmelidir kesinlikle bağlamanın sapı yamuk olmamalıdır. Bağlamanın telleri perdelere çarpmamalıdır.Bunlar hangi tür bağlamayı alacak olursanız olun dikkat etmeniz gereken unsurlardır, fakat bunlardan da önce kısa sap bağlama mı uzun sap bağlama mı ya da, divan sazı, cura veya meydan sazı mı alacağınıza karar vermeniz gerekmektedir. Bunun için tek tek bağlamaları incelemeniz ve çalmak istediğiniz bağlama türüne karar vermeniz gerekmektedir.
Bağlamalar teknelerine göre 2 çeşittir ve bu bağlama tekne çeşitleri oyma bağlama ve yaprak bağlama şeklindedir. Yaprak bağlamalar için hazırlanmış kasnaklarda ağaç dilimlerinin bir araya getirilmesiyle oluşturulur. Oyma bağlamalarda ise bağlamanın teknesi tek bir ağaçtan oyularak yapılır. Bu iki tekne türünde birbirleri arasında daha iyi gibi bir kıyaslama yapmak pek doğru değildir, çünkü bağlamanın kalitesini belirleyen en önemli unsur bağlamanın işçiliği ve kullanılan malzemenin kalitesidir.
Bağlama yapımında çok fazla çeşitli ağaçlar kullanılır ve bu kullanılan ağaçların ses yapısı farklıdır, herkesin beğendiği bir tını vardır ve bu tınıya karşılık verecek ağaç çeşitleri de farklılık göstermektedir. Fakat dut maun pelesenk gibi ağaçların daha tercih edilir olduğu söylenebilir fakat bu tamamen görecelidir.

Bağlamanın iyi ya da kötü olmasını belirleyen diğer bir önemli unsur da bağlamanın sapıdır. Bağlama telleri saptan çok yüksekte olmamalıdır, ideal olarak sap ile teller arasında 3 mm civarı bir aralık olmalıdır, aralık çok olduğu takdirde hem temiz hem de hızlı çalması zorlaşacaktır. Bunun için hem bağlamanızın sapı hem de bağlamanızın alt eşiği düzgün olmalıdır. Bağlamanızın alt eşiğinin yüksekliği ise ortalama olarak 4mm civarında olmalıdır.
Ve son olarak da bağlamanın burguları… Bağlamanın telleri orta gerginlikte akord edilmelidir ve perdelere tek tek basılarak cızırtı gelip gelmediği kontrol edilmelidir, ayrıca akord sırasında bağlamanın burgularının ufak hareketlerle dahi telleri gerdiğinden ve akordu ayarladıktan sonra kendini bırakmadığından emin olmak gerekir.

Soru: Bağlama derslerinde neler öğretiyorsunuz?
Cevap :
Bağlama kurslarında temel bağlama teknikleri, duruş, oturuş ve tutuş ile başlanıp ilk ayda hemen basit türküler çalınmaktadır. Tavırlar, ve akord ayarı, temel müzik bilgileri, ayaklar(makam bilgileri), nota bilgisi, farklı bağlama düzenleri, popüler türküler ve klasikleşmiş halk türküleri, değişik yörelere ait eserler derslerde çalışılmaktadır. Ayrıca ileri seviye öğrencilerle, sağ ve sol el denge çalışmaları, hız ve kondisyon çalışmaları ile etüdler, gamlar çalışılmaktadır.

Soru: Kaç ayda bağlama çalmayı öğrenebilirim?
Cevap: Kurs süresi kişinin yeteneğine ve çalışmalarına göre farklılıklar gösterse de ortalama öğrenme süresi 6 aydır.